Pracovný výkon dokážu ovplyvniť naozaj aj úplné maličkosti. Poznáš predsa ten pocit, keď sa ti po dobrom obede už do práce nechce ani len pichnúť a rátaš minúty do konca pracovného času. My však vieme, ako sa tejto komplikácii na ceste z dola hore vyhnúť tak, aby si svoj čas využil naplno. Je to veľmi jednoduché. Stačí zo svojho jedálnička vyradiť nasledujúce potraviny.
Mastnota je smŕŕŕť!
Ak chceš podať skutočne výnimočný pracovný výkon vo veľkom nasadení, mal by si sa rozhodne vyhnúť mastným jedlám plným tuku. Trávenie takýchto jedál spotrebuje príliš veľa energie, ktorá potom mozgu jednoznačne chýba. V skratke, ak chceš v robote zabrať, zabudni na smažáčiky s tatárskou a rezne, teda na slovenskú klasiku!
Banány a paradajky
Práve banány a paradajky obsahujú aminokyselniu tryptofán, ktorá nás stimuláciou produkcie melatonínu uspáva. Rovnakú aminokyselinu obsahuje v sebe tiež napríklad avokádo. Miesto banánov, avokáda a paradajky, by sme mali podľa odborníkov voliť skôr hrozno či jahody.
Sladkosti
Napriek tomu, že cukor je najpohotovejším zdrojom energie, z dlhodobejšieho hľadiska je kontraproduktívny. Tlmí totiž produkciu hormónu bdelosti- orexínu, ktorý sa tvorí v hypofýze, čím rozhodne neprispieva k elánu do práce.
Že sa pýtaš, čo si teda dať v práci počas obednej prestávky na tanier? Odpoveď odborníkov je jednoznačná. Vyhni sa nevhodnému druhu ovocia, sladkostiam, tukom a bielej múke a radšej stav na celozrnné produkty a proteíny.
Zdroj: zdravie.pravda.sk