V lete chutí grilované jedlo o 1000% lepšie ako bežné varené.
A existuje zopár šikovných grilovacích trikov, vďaka ktorým bude jedlo chutiť ešte lepšie.
Ponúkame vám 7 vynaliezavých rád, ktoré z vás spravia ozajstných grilmajstrov.
1. Ak nemáte žiadnu kefu na gril, môžete ho vyčistiť jednoducho pomocou
alobalu.
Keď je váš gril špinavý a nechcete investovať do drahej kefy, účel splní aj gulička z alobalu.
Všetko, čo musíte urobiť, je stlačiť alobal do pevnej guličky a očistiť ňou špinu. Alobal funguje
ako drôtenka a pomáha odstraňovať pripálené usadeniny.
2. Keď grilujete rybu, položte ju na kolieska citrónu, aby sa nepripiekla.
Ak ste niekedy skúšali grilovať kúsok ryby, určite poznáte problém pri otáčaní, kedy sa rybka
často rozletí. Olej na grile čiastočne pomáha, no nevyrieši problém vždy. Perfektným riešením je
položiť rybu na kolieska citrónu. A výhody získate rovno dve – ryba nasaje príjemnú citrónovú
arómu a tiež sa zabráni prilepeniu na gril. Win-win!
3. Postavte priamo na gril liatinovú nádobu a grilujte všetko v nej.
Liatinové nádoby, či už panvica alebo hrniec, sú veľmi odolné a perfektne udržiavajú teplo.
Prečo ich teda nepoužiť priamo na grile? Jedlo si stále zachová jedinečnú arómu z grilu, pričom
si nemusíte robiť starosti, či sa niečo pripečie alebo prepadne cez rošt.
4. Vložte do mäsa na burger kocku ľadu, aby sa na grile nevysušilo.
Ak budete nabudúce robiť na grile burger alebo fašírky, vyskúšajte vložiť do stredu mäsa malú
kocku ľadu. Ľad udrží mäso šťavnaté a zabráni vysušeniu.
5. Aby sa na grile upieklo všetko rovnomerne, zabaľte do alobalu tehlu a
prikryte ňou jedlo na grile.
Niektoré jedlá (ako napríklad hydina alebo veľké kusy bravčového mäsa) sa môžu kvôli
nepravidelnému tvaru grilovať ťažšie. Pomôcť si môžeme tak, že ich zvrchu zaťažíme v alobale
zabalenou tehlou, prípadne kameňom.
6. Ak chcete zistiť, kde sú na grile najhorúcejšie a naopak najchladnejšie
miesta, použite krajce chleba.
Každý gril má oblasti, ktoré sú prirodzene horúcejšie, no nie vždy je zrejmé, kde sa nachádzajú.
Jednou z možností je pokryť gril krajcami chleba. Po pár sekundách sú niektoré z nich svetlé,
zatiaľ čo iné sú spálené. Ak viete, kde sa tieto chladné a horúce miesta nachádzajú, môže vám to
pomôcť opäť sa o niečo zlepšiť v grilovaní.
7. Položte priamo na gril soľnú dosku a grilujte na nej.
Rovnako ako liatina, aj soľný kameň môže byť použitý na grile a je schopný odolávať vysokým
teplotám. Okrem plochy na pečenie zároveň okorení všetko, čo na nej grilujete svojou
jedinečnou slanou chuťou.
Prajeme dobrú chuť!