Gastronómia je druh umenia. To rozhodne nemožno poprieť. Niektoré jedlo na tanieri pôsobí ako umelecké dielo, doslova. V kuchyni je priestor na množstvo experimentov, čo majstri kuchári neraz dokazujú. Ale smažený vzduch? To tu ešte nebolo. Vitajte v Taliansku.
Chcete vedieť ako chutí vzduch? Stačí teda hlboký nádych ústami a zistíte – že ste nič nezistili. Všetci predsa vieme, že dýchať čerstvý vzduch je fajn pocit, no a taliansky šéfkuchár Nicola Dinato dostal nápad, že rovnako dobrý pocit to môže byť aj keď vzduch zjete. V mestečku Castelfranco Veneto vlastní reštauráciu Feva, kde hosťom ponúka smažený vzduch.
Bez obáv. Nemusíte sa obávať, že by ste dostali prázdny tanier a k tomu pohár oleja. Jedlo sa nazýva Aria firtta a ide o škrob z tapioky, ktorý sa uvarí a následne vysmaží. Tapioka je mimochodom produktom koreňa manioky jedlej, známej aj ako yuca. Napríklad známy Bubble tea a jeho guľôčky, sú práve z tapioky. Poďme však späť k smaženému vzduchu.
Potom, čo sa škrob z tapioky tepelne upraví, na desať minút sa vystaví pôsobeniu ozónu. Ten neutralizuje chute a dodá im príchuť snehu alebo čistého vzduchu, ktorý možno dýchať vo vysokohorskom prostredí. Tak to opisuje samotný šéfkuchár.
Smažený vzduch dostanete posypaný modrou soľou, ktorá má imitovať oblohu. Všetko je podávané na obláčiku z cukrovej vaty s majonézou, sézamom a chia semiačkami. Následne sa jedlo ešte pokvapká octom a cukrovou vodou, čím sa vytvorí chrumkavá krusta.
Prečítajte si aj: Za jedlo sa platí: Najdrahšie jedlá na svete
Zdalo by sa, že pôjde o ďalší ekvivalent steaku posypaného zlatom, kaviáru so striebrom či hľuzovky obalenej v zlatom prášku. Pozor, toto jedlo vám Dinato vo svojej reštaurácii naservíruje ako pozornosť podniku úplne zadarmo.
Šéfkuchár totiž v jedle vidí jasný odkaz. „Žijeme v dobe, kedy sú základné hodnoty života nahrádzané prázdnym obsahom bez skutočného významu,“ vyslovil sám autor receptu Nicola Dinato.