OFF
ON
Boxed
Viete si vybrať dobrý steak?

Viete si vybrať dobrý steak?

Prvý dojem je dôležitý nielen na prvom stretnutí s potenciálnym životným partnerom, ale i s tým obchodným. Vtedy zavážia i maličkosti. Mnohí v snahe o zanechanie dobrého dojmu neváhajú pozvať osobu, od ktorej závisí ich ďalší profesionálny rast na drahý obed do vychýrenej reštaurácie. Objednať sebe i partnerovi následne kvalitný steak je tak trochu už dobrým zvykom. Veď dobré jedlo a víno k biznisu odjakživa patrili.

steaky

Ak nechcete pokašľať všetko už na prvom stretnutí, chcete sa vyhnúť zbytočnému a trápnemu „spovedaniu“ čašníka či nemilému prekvapeniu po tom, keď vám prinesú, čo ste si objednali, prečítajte si náš článok až dokonca.

Vo všeobecnosti rozlišujeme päť až šesť typov prepečenia steakov. Prepečenie steakov závisí nielen od doby, ktorú strávilo mäso na grile a v páci, ale i od intenzity teploty, na ktorej je steak pripravovaný. Kratšia príprava robí steak šťavnatejším, jemnejším a mäso zostáva viac krvavé. Je preto nutné vždy vedieť aký steak si objednávate. Ak si chcete správne objednať, musíte jednoducho poznať označenia stupňov prepečenosti steakov.

Rare – jemne prepečený steak, s teplotou zhruba  51 °C vo vnútri. Okraj je viac prepečený, hrubší, a celkovo sa začína sfarbovať do hneda. Vo vnútri je stále červenkastý.

Medium rare – stredne prepečený steak, vo vnútri by mal byť asi 54-56 °C teplý. Vnútro steaku je zafarbené do ružova a postupne sa smerom k okraji mení do hnedej farby. V kvalitných steakhousoch bude zákazníkovi pripravený steak týmto spôsobom, pokiaľ svoju objednávku presne nešpecifikuje.

Medium – stred steaku by mal byť asi 61 °C teplý, farba rezu je už takmer celá hnedá (až do siva), avšak stred steaku by mal stále zostať ružovkastý.

Medium well – teplota vo vnútri steaku by mala byť zhruba 64-65 °C, mäso už je takmer celé hnedé, avšak vo vnútri by stále mali byť náznaky ružového stredu. Takto upravený steak prakticky stráca už svoju šťavnatosť.

Well done – teplota centra steaku je už vyššia než 70 °C, prakticky je prepečený úplne do hnedej farby. Absolútne sa z neho vytratila jemnosť a šťavnatosť a budete si pripadať, že žujete gumu. V steakhousoch vám pokojne nemusia chcieť takýto steak pripraviť.

Autor

Spoluzakladateľ zdolahore.sk a kreatívec na voľnej nohe. Rozhovory, zaujímavosti, ľudia, história a tech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

 Najviac komentované 

Pil C- raper, ktorý si podmaňuje slovenskú scénu

Áno, naša rapová scéna je momentálne totálne presýten..

Seriál: Príbehy ikonických fotografií z histórie #2 – Horiaci mních

Seriál webmagazínu zdolahore.sk – Príbehy ikonick..

Voľby 2016: Facebook volí Kollára, Fico opäť premiérom…

SME Rodina sa dostane do parlamentu, Sloboda a Solidarita n..

Vieš koľko ľudí tento rok zabila marihuana? Výsledok ťa prekvapí!

Všetkých odporcov legalizácie marihuany nasledujúca info..